Когато българските часовници ударят полунощ, ще затворят последните избирателни секции в Европа

Да обработиш изборните резултати само за няколко часа и да кажеш на света как ще изглежда новият Европарламент – това са месеци къртовски труд, който дава плод само за една нощ. 

 

„На практика – само за няколко часа. Защото зад всичко това стоят дълги месеци работа – близо година и половина. В това време събираме всякакъв вид информация за гласуването и нагласите в целия Европейски съюз. Трябва да познаваме всеки политик, във всяка страна-членка,  да сме наясно с всяка партия и идеологията й. Това е нещо, което не можеш да свършиш за няколко дни”, каза Джауми Дук, говорител на Европарламента.

 

С подобни стабилни знания, когато там започнат да пристигат резултатите от всички страни-членки, е много по-лесно да се сглоби пъзелът – коя политическа група с колко нови депутати ще се сдобие.  А напрежението е голямо.

 

„На всеки евровот се появяват нови партии, създадени през последните две - три години или такива, които преди това никога не са били част от парламента. Трябва да ги проучиш добре. Същото важи и за коалициите – понякога след изборите някои техни членове отиват в една, а други – в друга политическа група в Европарламента”, допълни говорителят.

 

В основата на всичко това стоят не повече от 20 души. А те нямат право на грешка. Резултатите от работата им и най-вече – от нашето гласуване, ще станат ясни едва към полунощ българско време.

 

Когато българските часовници ударят полунощ, ще затворят последните избирателни секции в Европа – тези в Италия. И макар че някои страни-членки вече гласуваха, в Европарламента още никой не знае какви са резултатите.