Броят на местата в Европарламента този мандат ще е по-малък от предходния - от 766 на 751

Европейската народна партия остава най-голямата политическа група в Европарламента. И през следващия мандат, тя ще има повече места от вечния си съперник – социалистите. Това показват първите резултати от екзитполовете в страните-членки. 
 
Въпреки това – разликата между двете групи значително се стопява. ЕНП ще има 212 депутати, на фона на 273-мата представители в предния парламент. Социалистите пък губят места – и броят на техните депутати пада на 185. По-малко хора в пленарната зала ще имат и третите по брой в европарламента – групата на либералите. От 83 на 71 места. 67 депутати са от нови партии, които досега не са били част от Европарламента. Важно е обаче да припомним, че като цяло, броят на местата в Европарламента този мандат ще е по-малък от предходния - от 766 на 751. 
 
Според председателя на ЕНП - Жозеф Дол, тези резултати дават повече шансове на кандидата на партията – Жан-Клод Юнкер, за шеф на Еврокомисията. Социалистът Ханес Свобода обаче разтълкува резултатите по друг начин – според него, фактът, че ЕНП губят толкова много места в новия парламент, означава, че хората губят доверие в тази партия
 
Интересно включване направи от Саутхамптън Найджъл Фарадж. В пряка връзка с пленарната зала, лидерът на ЮКИП обеща истинско разтърсване. Той очаква окончателните резултати да покажат, че партията му е събрала най-много гласове във Великобритания. 
 
„Не искам само Великобритания да напусне Евросъюза, искам Европа да напусне Евросъюза. Не вярвам в този проект, нито в това знаме, нито на този президент, чието име никой не знае”, заяви Фарадж.
 
*Данните ще бъдат постоянно опреснявани до 5.00 ч. българско време.