Лидерите на големите партии заявиха, че няма да им позволят да определят курса на Европа

След края на една безсънна нощ в Европейския парламент, където журналисти от цял свят следяха хода на евровота, резултатите са ясни - Европейската народна партия запазва ключова позиция и в следващия му състав.

 

Датата 25 май обаче ще остане историческа по няколко причини. Небивалият възход на радикалните партии е първата измежду тях: Марин Льо Пен - във Франция, Найджъл Фарадж - във Великобритания и „СИРИЗА” - в Гърция. И макар че лидерите на големите дадоха да се разбере, че няма да позволят на радикалите да определят курса на Европа, в реч от Саутхемптън Фарадж обеща „разтърсване” и заяви:

 

„Не искам само Великобритания да напусне ЕС. Аз искам Европа да напусне Евросъюза… Не вярвам в този проект, не вярвам в това знаме, не вярвам на този президент, чието име никой не знае”.  

 

И още един исторически момент – за първи път от 1979 г. се обърна тенденцията избирателната активност да бъде все по-ниска. 43,1% от европейците гласуваха на фона на 43% от предходните избори.

 

България също гласува по-активно - 40,2% на фона на 39% на изборите през 2009 г.

 

Абсолютни шампиони обаче са в Белгия и Люксембург – с 90% избирателна активност, но там гласуването е задължително. В дъното на класацията, само с 13%, е Словакия.