Тя печели с близо 19 000 гласа пред студената супа от цвекло на Литва

Европа избра и своя фаворит в кулинарията. Това оказва се е българската шопска салата

 

Любимата салата на България безапелационно отвя конкуренцията. 

 

„19 000 души са гласували за любимата ви салата, така че това наистина си е нещо голямо”, обясни Делфин Колар, служител в пресофиса на ЕП. 

 

Интрига имаше в началото, когато класацията оглавяваше литовската студена супа от цвекло. 

 

„В интерес на истината, доста време, тяхното ястие беше на първо място. И тогава, изведнъж, вие българите се мобилизирахте, превзехте първото място и не го пуснахте до края на конкурса”, обясни Делфин Колар. 

 

И така обратът е налице – гласовете за шопската салата са 5 пъти повече, от тези за литовското ястие. На трета позиция остават румънските сарми. 

 

Сред хората, които стоят зад профила на Европарламента във „Фейсбук”, е Георги. Без да подценява вкуса на българското, той има и друго обяснение за главозамайващия резултат. 

 

„Българите сме доста активни във „Фейсбук”, така че този резултат не ме учудва толкова много”, заявява Георги Толов, отдел „Онлайн комуникации” в ЕП. 

 

Приложението „Вкусът на Европа” е част от информационната кампания за евроизборите. А в нощта на изборите, „Вкусът на Европа” излезе от „Фейсбук” и влезе в реалния живот. С помощта на Пиер и Клода – професионални готвачи от Франция и Ирландия. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!