Москва настоява първата му работа да е спиране на военните действия срещу сепаратистите

Русия обяви, че е готова на диалог с новоизбрания държавен глава на Украйна. Москва настоява първата му работа да е спиране на военните действия срещу сепаратистите на изток. И въпреки че Украйна има нов президент, сепаратисти превзеха летището на Донецк и го затвориха за полети.

 

Веднага след като стана ясно, че Петро Порошенко е новият президент на Украйна, той обяви, че още следващия месец планира среща с руските лидери. 

 

„Първата стъпка, която моят екип ще направи, когато встъпя в длъжност, е да прекрати войната, хаоса и беззаконието, да донесе мир на Украйна, защото тя трябва да е единна и цяла”, заяви Порошенко. 

Още по темата

 

Новоизбраният държавен глава намекна, че възнамерява да остави на поста настоящия временен премиер Арсени Яценюк. Порошенко обаче подчерта, че ще заеме по-твърда линия спрямо въоръжените сепаратисти. 

 

„За онези, които са взели оръжие, но не са го използвали, готов съм да обявя амнистия. Единственото условие е да не са проливали кръв и да не са убивали хора. Останалите са терористи и нито една държава в света няма да преговаря с терористи”, заяви Порошенко. 

 

Веднага след като стана ясно, че той ще е президент, Москва обяви, че е готова на диалог с него. 

 

„Ние непрекъснато призоваваме за диалог между властта в Киев и регионите в Украйна. Убедени сме, че това е ключът към разрешаване на най-дълбоката криза, с която украинската държава се е сблъсквала”, заяви Сергей Лавров.

 

Междувременно в Източна Украйна напрежението отново ескалира. Международното летище в Донецк беше парализирано, след като сепаратисти от самообявилата се Донецка народна република поискаха украинските войници да напуснат района. Стигнало се е до конфронтация и е започнала престрелка. Кореспонденти съобщават за автоматична стрелба и гъст черен дим.