На трона ще го наследи синът му - принц Фелипе

След 39 години на престола кралят на Испания Хуан Карлос абдикира. 76-годишният монарх обясни решението си с това, че на младото поколение трябва да бъде даден път. Така трона ще заеме синът му принц Фелипе.

 

Новината за абдикацията на краля беше съобщена от министър-председателя Мариано Рахой. 

 

Негово величество крал Хуан Карлос ме упълномощи да съобщя желанието му да абдикира и да започне процес по предаване на властта. Кралят е убеден, че това е най-добрият момент за промяна в ръководството на държавата и той ще предаде управлението на принц Фелипе”, заяви премиерът Мариано Рахой.

 

По-късно, в кратко телевизионно обръщение към нацията, кралят обясни причините за оттеглянето си, а накрая благодари на съпругата си София. 

 

Днес ново поколение трябва да излезе напред. Трябват млади и енергични хора, които да направят необходимите промени и реформи, които настоящето положение изисква от нас”, заяви крал Хуан Карлос. 

 

Оттеглянето на краля е изненадващо, но не и шокиращо, коментират наблюдатели. До неотдавна той беше един от най-популярните монарси, помогнал за плавния преход към демокрация в Испания след диктатурата на Франко през 70-те. 

 

Испанците загубиха доверието си в него заради продължило години наред разследване на финансовите дела на дъщеря му и съпруга й. Популярността му спадна драстично, след като стана ясно, че той е бил на скъпо сафари в Ботсвана в момент, когато Испания беше заплашена от фалит.