Енергийният регулатор планираше цените на топлото да се повишат средно с 10% за цялата страна

Сериозното поскъпване на парното може и да ни се размине. Енергийният регулатор планираше цените на топлото в различините градове да се повишат с между 6 и 20% от 1-ви юли - или средно с 10 на сто за цялата страна.

 

От Асоциацията на топлофикационните дружества у нас обаче предупредиха, че поскъпване на парното с 10% е шоково и ще доведе до отлив на клиенти.

 

От бранша смятат, че увеличението на парното не трябва да е с повече от 5-6%. А цените трябва да се увеличават стъпаловидно през следващите 10 години.

 

„Нашето мнение е, че би трябвало да се възприеме политика на стъпаловидно увеличение на цените – в рамките на 5 или 10 години, а не така шоково”, коментира Илия Николаев от  Асоциация на топлофикационните дружества в България.
 

Според дружествата регулаторът вдига парното, за да държи по-ниска цената на тока. Това се получава, като се намалява тарифата за високотефективното поризводство на електричество от Топлоцентралите, твърдят от асоциацията.

 

На свой ред председателят на регулатора - Боян Боев, обяви, че ще обърне внимание на аргументите на дружествата и  поскъпването може да не е толкова сериозно. 

 

От цената на парното, към тази на тока. Ако за нас поевтиняването с близо процент, звучи символично, то ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО И ЧЕЗ пресметнаха, че ще им излезе солено. И ще отвори огромна дупка в системата. 

 

От ЕНЕРГО-ПРО пък обясниха, че ще това ще ги изправи до стената

 

От регулатора обясниха - идеите за поевтиняването са си лично техни, а не на някоя партия. И че спят спокойно нощем. 

 

И един куриоз - за да намалеят сметките ни, регулаторът смята да свие технологичните разходи повече от три пъти - до 30 лева на мегаватчас. А според ЕВН с това вместо да избодат очи, ще изпишат вежди, само че на крадците. 

 

Технологични са и разходите на дружествата по кражбите на ток. Те се разпределят по сметките на всички потребители. С тях е свързана и санкцията за крадците. С колкото падне тарифата, с толкова ще падне и глобата. И според ЕВН вече ще излиза по-изгодно да крадем ток, отколкото да си го купуваме. 

 

Все пак от ЕВН се надяват текстовете да бъдат преразгледани.

 

Повече по темата гледайте във видеото.