Възпоменателната церемония беше открита от френския президент Франсоа Оланд

Барак Обама и Владимир Путин присъстваха на годишнината от десанта в Нормандия. Световни лидери и ветерани от Втората световна война отбелязват 70 години от дебаркирането на съюзническите войски на френския бряг.


Възпоменателната церемония по повод 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия беше открита от френския президент Франсоа Оланд.


Барак Обама и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, британската кралица Елизабет Втора, принц Чарлз и принц Уилям пристигнаха във Франция за церемонията.


„Този ден, който започна с хаос и огън, завърши с кръв, болка, сълзи и радост. Тези 24 часа промениха света и белязаха завинаги Нормандия. Иска ми се днес, на 70-ата годишнина, хората да отдадат почит на всички, цивилни и военни”, заяви френският президент Франсоа Оланд.


По-рано днес, за да отбележи годишнината, 93-годишният американски ветеран от 101-ва въздушно-десантна дивизия Джим Мартин, скочи с парашут над бреговете на Франция. Заедно с него в небето полетя голяма група ветерани-парашутисти от няколко държави.


В навечерието на годишнината, в продължение на 15 минути плажната ивица, където съюзниците дебаркират, беше озарена от зрелищни фойерверки. Зарята, в червени, зелени, сини и златисти оттенъци, огря небето под звуците на гайдите на оркестъра на Британския кралски легион.