Една от темите е "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе кандидат-студентският изпит по български език и литература. Бяха изтеглени два варианта за изпита. Първата тема, по която можеха да пишат кандидат-студентите е: "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков". Вторият вариант е съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин "Косачи" и на Пенчо Славейков "Сърце на сърцата".
 
Изпитът беше писмен и с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите можеше да работи по едната от двете възможни задачи. 
 
Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.
 
"Темата е относително хубава. Можеше да бъде по-добре, но можеше да бъде и много по-зле. Мисля, че добре се справих", разказа Иван - момчето, изтеглило първия вариант на изпита.
 
За 14.00 ч. пък бе насрочено началото на изпита по биология. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. 
 
Какво обаче е помрачило изпита по български език и литература - разберете от видеото.