Властите не изпълниха исканията им да бъдат върнати на работа техни уволнени колеги

Броени часове остават до началото на Световното първенство по футбол в Бразилия. В продължение на месец светът ще живее с ритъма на бразилската самба и футбола. Големият футболен празник започва днес с мача Бразилия - Хърватия в Сао Пауло.

 

Въпреки първоначалните притеснения всички 12 стадиона, на които ще се играят мачове от Мондиала, са готови за началото на шампионата. Очаква се 200-милионна Бразилия да посрещне 600 хиляди чуждестранни туристи.

 

Остава обаче заплахата от продължаващите година протести срещу поскъпването на обществения транспорт и изразходването на 11 милиарда долара за Мондиала. В последния момент дойде и едно голямо облекчение за властите и жителите на Сао Пауло. Служителите на метрото в най-големия бразилски град гласуваха да не продължават стачката, която заплашваше да попречи на придвижването на футболните фенове за откриването на голямото събитие. 

 

След продължили пет дни стачни действия, които предизвикаха хаос в 20-милионния мегаполис, служителите на метрото решиха да прекратят стачните действия, въпреки че властите не изпълниха исканията им да бъдат върнати на работа техни уволнени колеги. 

 

В понеделник правителството на щата уволни 42 стачкуващи, защото са отсъствали непозволено от работа в продължение на 5 дни.

 

Междувременно частична 24-часова стачка обявиха служителите на трите летища в Рио де Жанейро. Те настояват за увеличаване на заплатите и подобряване условията на работа.