Латиноамериканците победиха с 2:0

Поредната сензация на Мондиала в Бразилия е факт! Чили победи с 2:0 Испания и изхвърли настоящия световен шампион от турнира! Загубата бе втора за тима на Висенте дел Боске, който бе разгромен с 1:5 от Холандия в първия си двубой от група "Б". 
 
Чили започна много агресивно мача и още до втората минута можеше да отбележи два гола. Постепенно Испания изравни играта, а Алонсо пропусна да изведе тима си напред от отлична позиция. 
 
В 20-та минута Чили поведе в резултата след брилянтна атака. Топката бе отнета, а след  прекрасно взаимодействие между Видал и Санчес, Варгас бе изведен сам срещу Касияс. Нападателят на Наполи финтира вратаря и на празна врата бе точен за 1:0.
 
Попадението вдъхнови латиноамериканците и в края на първата част те удвоиха аванса си. Изстрел на Санчес от пряк свободен удар бе избит неубедително от Касияс, топката попадна в Арангис, който овладя и се разписа в близкия ъгъл на вратаря. 
 
След почивката Испания се опита да се върне бързо в мача, но Коста пропусна сам срещу Браво, а Бускетс не успя да отбележи на празна врата. До края на срещата, Исла бе много близо да нанесе нов удар по самочувствието на иберийците, чийто отчаяни опити да намалят пасива си се оказа без нужните аргументи.
 
Така Чили и Холандия се класират на 1/8-финалите, а последния мач в групата помежду им, просто ще трябва да определи кой от двата отбора ще заеме първото място. 
 
Испания се разделя със световното първенство заедно с Австралия, а медиите в страната очаквано се много критични в оценката си за представянето на отбора. "Разбити" е заглавието на най-тиражния спортен всекидневник в страната "Марка", който отбелязва слабото представяне на тима в защита. За две срещи той допусна 7 гола - толкова колкото инкасира в последните си 14 мача на световни първенства.