Причината са натрупаните задължения на Националната електрическа компания от 3 млрд. лева

Очаква ни скок на цената на тока от октомври заради огромни натрупани задължения на Националната електрическа компания (НЕК) за последните 4 години. 

Още по темата

 

3 млрд. лева са задълженията на НЕК, възникнали само за последните 4 години. Половината от тях дължим на инвестиционни проекти – "Цанков камък "и АЕЦ "Белене”. Тези разходи обаче не могат да бъдат компенсирани с цената на електрическата енергия.

 

Останалата половина обаче може и по всичко личи, че ще бъде компенсирана именно чрез нашите сметки за ток. Тези 1.5 млрд. лева дължим на ВЕИ централите и американските централи "Марица” 1 и 3. 

 

От ДКЕВР казаха, че няма да позволят рязко увеличаване на електрическата енергия, но такова по всичко личи се задава. То няма да стане факт от 1 юли, защото част от тези разходи вече са компенсирани с решението, което предстои да се вземе в понеделник за новите цени на тока. 

 

Токът може да поскъпне"От 1 октомври обаче не се знае какво точно ще се случи. Възможно е увеличаване да бъде избегнато, ако Европа реши да ни помогне", заяви Боян Боев, шеф на ДКЕВР. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.