Колосалната сума всъщност е стойността на инвестициите на компанията

600 милиона евро ще струва на страната ни да прекрати договора си с ТЕЦ "Контур Глобал Марица – Изток 3”. Това обяви изпълнителният директор на централата Гари Левсли. Колосалната сума всъщност е стойността на инвестициите на компанията у нас

 

Реакцията идва, след като ДКЕВР поиска нови условия по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ „Марица 1” и „Марица – 3”, както и със зелените производители. Регулаторът обяви, че тези споразумения водят до огромни задължения на НЕК,  а те могат да се компенсират само с тези промени или с поскъпване на тока.

 

Гари Левсли е у нас от три години, но за пръв път застава пред камери. 

 

Причината да сме тук днес е, че българският регулатор, в този политически вакуум, опитва да вземе самоволно решения. А последиците от тях ще траят с години”, заяви Левсли. Той е категоричен, че искането на ДКЕВР за предоговаряне противоречи на закона. 

 

Това е като да отидеш в банката и да вземеш ипотечен кредит, за да си купиш къща. Няма как да се върнеш 2 години по-късно и да кажеш: „Промених мнението си, нека сменим условията”. Не става така”, заяви Левсли. 

 

От централата твърдят, че работят по правилата. Това показала и проверката на експертите на Световната банка и Евросъюза, които бяха тук по покана на служебния кабинет. 

 

Този договор съществува вече 13 години. А Евросъюзът не е проявил никакъв интерес към него”, заяви Левсли. 

 

И преди в Европа е имало случаи на предоговаряне. Левсли даде за пример Полша, където държавата е платила огромни компенсации на инвеститорите за хвърлените средства. 

 

Нашият договор може да бъде прекратен, ако държавата е готова да плати 600 милиона евро, за да откупи нашите права. Тогава бихме преговаряли”, заяви Левсли. 

 

На свой ред зелените производители обвиниха регулатора в конфликт на интереси, защото, по думите им, разходите за кафява енергия са много по-големи от тези за зелена. Но цифрите умишлено се крият. А ефектът на жалбите до Европа би бил един. 

 

Енергетиката ни е в клинична смърт, смята енергийният експерт Иван Хиновски, а поскъпването на тока е неминуемо.