За да стане изборът окончателен, Юнкер трябва да бъде одобрен и от Европарламента

Ключова среща в Брюксел за най-влиятелният пост в Евросъюза. Жан-Клод Юнкер ще е следващият председател на Европейската комисия. Това решиха ръководителите на държавите от Евросъюза. 

Още по темата

 

За да стане изборът окончателен, Юнкер трябва да бъде одобрен и от Европейския парламент. Кандидатурата му обаче засилва напрежението между Великобритания и Брюксел.
   

По настояване на Великобритания за първи път европейските лидери гласуват за кандидат за най-влиятелният пост в Евросъюза. 26 страни подкрепиха Жан Клод Юнкер. Само Великобритания и Унгария гласуваха "против"

 

Бившият премиер на Люксембург е привърженик на идеята за по-голямо сближаване на страните в Евросъюза и дори превръщането на общността във федерална държава. За Великобритания това е грешната посока на развитие. 

 

"Жан-Клод Юнкер цял живот е работил за засилване правомощията на Брюксел. Той не е човека, който може да води Евросъюза в правилната посока”, на мнение е министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън. Неговите колеги призоваха британеца да се съобрази с реалностите. 

 

Очаква се за пръв път в историята Европарламентът да гласува за това кой да оглави Еврокомисията в средата на следващия месец. Групата на Европейската народна партия, която издигна кандидатурата на Юнкер, няма достатъчно депутати, за да формира мнозинство. Все пак подкрепата, която Юнкер получи от левоцентристките правителства на Франция и Италия подсказва, че той вероятно ще бъде одобрен на поста. 

 

По-рано днес Европейският съюз подписа предприсъединителни споразумения с Украйна, Грузия и Молдова. Отказът на предишната власт в Украйна да подпише икономическото и търговско споразумение стана причина за  анексирането на Крим от Русия и смъртта на стотици украинци.