Възможно е износът за Русия тази година да спадне наполовина

По-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде очакват производителите тази година. Причините за това са необичайните климатични условия, които предизвикаха болести по лозовите масиви в цялата страна. Очаква се реколтата да бъде с до 20% по-ниска. 


За винопроизводителите 2014 година е истинско предизвикателство. Казват, че е най-трудната от цяло десетилетие насам. Променливите настроения на времето водят до по-малки количества качествено грозде, а оттам и до по-скъпо вино.


Времето мени настроението си – силен дъжд, след това слънце. А топлината и изпаренията са добре дошли за развитието на болести. И ако тази година влагата е най-сериозния враг на гроздето, най-силното й оръжие е маната.

 

"Ето тук се вижда нападение от мана. Там, където е засегнала маната, грозът изсъхва. И нищо не можем да очакваме от него. На практика – неизползваемо. Освен това – носи зараза и заразява грозда, който е останал здрав", обяснява агрономът Венцислав Кендеров.


Сокът грозде, който се оказва най-чувствителен на всички климатични промени през тази година е мерло. Тази година, настроенията на времето могат да се отразят на багрилните вещества, от там – на цвета на виното. Предизвикателството пред технолога е да не го позволи.

 

"Каквито и проблеми да има климатични, ние правим всичко възможно, за да сме постоянни в качеството", обяснява технологът Светлозар Джуров.


По-малките добиви в комбинация с допълнителните средства за пръскане на растенията, обаче, най-вероятно ще доведат до поскъпване на цената на гроздето, а оттам и на виното.


За миналата година 250 000 тона грозде са преработени от винарските ни предприятия. Прогнозана на Агенцията по лозата и виното е, че през тази количествата ще са близо с 20% по-малко.


"Над 50% винаги сме изнасяли за Руската федерация, тази година, заради събитията, които се развиват в украйна и в русия, имаме доста голям спад на реализацията", обяснява изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното.

 

Затова възможно е износът за Русия през тази година да спадне наполовина.


Повече по темата гледайте във видеото.