Според иранския външен министър това не гарантира сигурността на държавата

Иран не търси възможности да създава ядрено оръжие. То не гарантира сигурността на държавата, каза в интервю за американската телевизия Ен Би Си иранският външен министър Джавад Зариф, цитиран от БТА. 

 

Той добави, че примерът с атентатите в САЩ на 11 септември е показал, че ядреното оръжие не гарантира безопасността на държавата. 

 

"Това, че големите сили градят баланса в света на основата на възможността от тотално взаимно унищожение е безумие. Затова не трябва да се проектира този подход върху нас и ние не вярваме, че ядреното оръжие може да ни даде повече сигурност", каза Зариф. 

 

Иранският външен министър отбеляза, че никой не разглежда например Пакистан като по-голяма регионална сила от Иран, само защото Исламабад има ядрено оръжие. Във Виена днес започват разговори на високо равнище между Техеран и представители на международната общност за иранската ядрена програма. 

 

Във Виена иранският заместник-външен министър Абас Арагчи каза пред журналисти преди началото на срещата, че всички спорни въпроси са "подготвени за обсъждане", но още има неща, у които предстои да бъдат уточнени. Затова е възможно виенският кръг от преговорите да бъде удължен "с дни или седмици".