Тези вложения се обясняват със спада в цените на имотите покрай световната криза

За първото тримесечие на текущата година броят на белгийските граждани, купили недвижими имоти в Испания, се е увеличил с близо 30 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава БТА.

 

По данни на сдружението на испанските нотариуси в първите три месеца на 2014 г. белгийци са станали собственици на над 1000 имота в Испания. За същия период в южната държава са били продадени 81 000 имота, от които 15 000 (18 на сто) са били купени от чужденци.

 

През миналата година белгийците са поставили рекорд в броя на сделките с недвижимост в Испания - 3804, но се очаква през тази година рекордът да бъде подобрен. Вложенията в недвижима собственост в Испания се обясняват със спада в цените на имотите покрай световната криза.

 

Преди месец Националната банка на Белгия съобщи, че спестяванията на белгийците също бележат рекорд и превишават 252 милиарда евро. Сравнено с миналата година тази обща сума е нараснала със седем милиарда евро и отчита единствено спестяванията в белгийски банки. Пояснява се, че в общ план частната собственост на белгийците надвишава равностойността на един трилион евро.