Ураганен вятър и жертви във Филипините, големи наводнения и в Китай

Гръмотевичните бури ще продължат до петък включително. И за утре е обявен жълт код за седем области в Северозападна България. Там се очакват и много обилни валежи. 

 

Лошото време създава проблеми не само у нас. 10 души загинаха във Филипините, пометени от мощен тайфун. Тайфунът "Рамасун" напълно блокира столицата Манила. Финансовите пазари спряха работа, правителствените сгради и училищата бяха затворени. На много места в страната са повалени дървета и електрически стълбове. 370 хиляди души са евакуирани.

 

Филипините все още се възстановяват от супертайфуна "Хаян”, който миналата година взе повече от 6000 жертви и остави милиони без дом. 

 

Големи наводнения доведоха до масова евакуацията на 50 хиляди души в централната част на Китай. Един от най-популярните сред туристите градове – Фенхуан, беше залят от двуметрова вода. Много места остават откъснати от света, а спасителните екипи не могат да достигнат до тях. Засега не е ясно каква част от историческите сгради във Фенхуан са пострадали. Градът е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

 

Междувременно глоба от 500 долара за разхищение на вода въведоха властите в Калифорния. Причината е, че щатът е застрашен от най-тежката суша от повече от 40 години. Загубите за реколтата ще са за 2.2 милиарда долара.