Следователите обаче са попаднали под обстрел и не са достигнали до мястото

Международните следователи не успяха да достигнат мястото в Украйна, на което падна малайзийския пътнически самолет. Проруските сепаратисти, които контролират района, казаха, че ще осигурят достъп на 30 следователи. 

 

Според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, обаче, следователите са попаднали под обстрел. Пострадали няма, а още един опит да достигнат мястото на катастрофата, ще бъде направен утре. 

 

Редица държавни лидери изразиха надежда, че падането на полет МН17 ще бъде разследвано щателно. Сред тях беше и премиера на Холандия, държавата, чиито граждани са най-малко 189 от загиналите

 

Нека бъде ясно - искаме да разкрием всички факти. И когато стане ясно, че това е целенасочено нападение, аз лично ви уверявам, че извършителите ще бъдат преследвани и наказани както заслужават. По тази линия няма да има компромиси”, заяви Марк Рюте, министър-председател на Холандия.

 

Черните кутии на самолета са открити от служители на Украинската служба за извънредни ситуации. Това обявиха от службата на губернатора на Донецка област. 

 

Към мястото на трагедията тръгнаха специалисти от няколко държави. Съединените щати изпращат служители на ФБР и специалисти от транспортното министерство. Още преди следствените работи на място, американското разузнаване обяви, че МН17 е бил свален от проруски сепаратисти. Като най-вероятно средство на нападението се сочи руската ракетна установка „Бук”. Установката е мобилна. Радарите й прихващат целта и изстрелват ракета сравнително бързо. Ракетата лети със скорост над 3000 километра в час. Което значи, че ракетата е достигнала самолета за малко повече от 10 секунди. Тезата потвърди и президента Барак Обама.

 

Доказателствата сочат, че самолетът е свален от ракета земя-въздух. Тя е била изстреляна от зона, контролиране от подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна”, каза президентът на САЩ.

 

Русия отрече да носи отговорност за инцидента. Президентът Путин обвини Украйна за размириците, които довели до свалянето на самолета.