Русия от своя страна заяви, че Щатите също имат вина за кризата в Украйна

Между Белия дом и Кремъл отново прехвърчаха остри реплики. Вашингтон посочи руския  президент Владимир Путин за виновен за свалянето на малайзийския самолет над Донецк.

 

Москва отговори, че Съединените щати също имат участие в кризата в Украйна. И докато напрежението между двете сили расте, телата на жертвите на трагедията продължават да пристигат в Холандия.

 

Говорител на Белия дом заяви, че самолетът е свален от ракета земя-въздух, изстреляна от район, контролиран от сепаратистите, където Украйна няма такива оръжия. Затова  заключението на Вашингтон е, че Владимир Путин и руснаците са отговорни за тази трагедия.

 

„Ясно е, че Русия е по-изолирана от всякога при тези обстоятелства, заради помощта и съдействието, които оказва на проруските сепаратисти, убили 300 невинни”, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

 

Последва остра реакция от Москва, която обвини Вашингтон, че допринася за кризата в Украйна, като подпомага прозападното правителство в Киев.  Русия критикува остро и допълнителните европейски санкции с мотива, че те ще попречат сътрудничеството в борбата с тероризма и организираната престъпност. Става въпрос за наложената от Общността забрана за пътувания и замразяване на авоарите на шефовете на руската Федерална служба за сигурност и на външното разузнаване.

 

В списъка на санкциите влизат още администрацията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, Луганската народна република, както и пристанищата на Севастопол и Керч.

 

На фона на ожесточената полемика и взаимните обвинения между Москва и Вашингтон, телата на жертвите на трагедията с малайзийския самолет продължават да пристигат в Холандия.