Той няма да участва повече в заседанията на Народното събрание

Край на 42-рото НС. От ГЕРБ обявиха, че напускат парламента. Но този път не само залата, а и сградата.

 

Поредното напускане от страна на ГЕРБ този път изглежда истинско и окончателно. С него всички парламентарни актове и финтове от последните дни на практика губят значение. Няма да бъде окончателно актуализиран бюджетът на Здравната каса, нито пък държавният, няма да се дадат правомощия на служебното правителство да тегли външни заеми, както ГЕРБ настояваше. 

 

Всичко това през последните дни обедини ГЕРБ и ДПС и превърна БСП на практика в опозиция. 

 

Бойко Борисов обясни рязкото си решение с мотива, че не иска партията му „да бъде пришивана към ДПС” заради „отговорната позиция на ГЕРБ по актуализацията на бюджета”. 

 

Коментарът на БСП беше, че поне държавата няма да бъде вкарана в нов дълг от 3,4 млрд. лева, както предвиждаше актуализацията. 

 

„Вчерашният опит за актуализация на бюджета беше поредното вероломно политическо проявление на представителите на ГЕРБ и ДПС”, заяви Атанас Мерджанов, председател на ПГ на „Коалиция за България”.

 

„Очевидно е, че новият съюз между ГЕРБ и ДПС има строго определен дневен ред, по който се движи, и нищо друго от значение за гражданите не се приема”, заяви Михаил Миков, председател на НС.

 

„Ако няма да подкрепите премиера Орешарски, ние ли, които четири пъти му искахме вот на недоверие, да го подкрепяме? Съберете си се с „Атака” и ДПС, актуализирайте или не актуализирайте бюджета, ние ви пожелаваме приятна игра. Това за нас беше последният работен ден”, заяви Бойко Борисов.

 

„Поредна проява на непоследователното поведение на лидера Борисов и на ГЕРБ. След като вчера яростно защитаваха актуализацията, днес се обърнаха на 180 градуса”, коментира Атанас Мерджанов.