Мерките са насочени главно срещу селскостопанската продукция и хранителните продукти

Москва прие свои санкции срещу страните, въвели или присъединили се към санкциите, наложени на руски юридически или физически лица заради кризата в Украйна. Като част от ЕС, България е в тази група, а мярката е част от отговора, с който Русия вече заплаши САЩ, Евросъюза и други държави.

 

С указ, подписан от президента Владимир Путин, за срок от една година се забранява или ограничава вноса в Руската Федерация на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти от въпросните държави.

Още по темата

 

От съобщение на Кремъл става ясно, че указът цели прилагане на специални икономически мерки с цел гарантиране на сигурността и националните интереси на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

 

„Опитите да се оказва икономически натиск с политически инструменти са неприемливи. Те противоречат на всички правила и закони. Вече предприехме някои мерки срещу т.нар. санкции”, заяви Путин.

 

Държавният глава е заръчал правителството да изготви списък със засегнатите видове стоки и да определи конкретните действия, необходими за изпълнението на забраната. Кабинетът трябва да приложи и мерки срещу бързо повишаване на цените на селскостопанската и хранителната продукция, като осъществи мониторинг и контрол на пазарите.

 

Путин е наредил на изпълнителната власт да предприеме, в сътрудничество с производителите и търговците, действия за увеличаване предлагането на стоки, местно производство.