Причината – страната ни е сред най-посещаваните от руските туристи

България ще пострада от новите санкции срещу Русия, сочи доклад на Международния валутен фонд. Причината – страната ни е сред най-посещаваните от руските туристи, а те вече пътуват по-малко в чужбина. 

 

В пика на сезона курортният комплекс „Св. Константин и Елена” е пълен. Въпреки това отлив на руски туристи има. 

 

„Имаме минимален спад на руски туристи, който обаче компенсираме с молдовските”, каза Донка Грозданова, която е Маркетинг мениджър.

 

Хотелиерите в Златни пясъци не отчитат подобен спад. 

 

„Противно на очакванията, че ще има отлив на руски туристи, сезонът върви много добре”, обясни Маргарита Христова, управител на хотел в Златни пясъци.

 

Някои от руснаците не са притеснени от санкциите, наложени на страната им. Не смятат да свиват бюджета си и дори планират бъдещи пътувания.

 

„За първи път съм в България и със сигурност ще дойда отново. Ще продължа да пътувам и не вярвам, че рублата ще поевтинее. Не се притеснявам, че това може да се отрази на личните ми финанси”, каза Светлана от Москва.

 

Други обаче са по-предпазливи и не смеят да правят прогнози.

 

„Тук много ми харесва. Бих дошла отново, но това зависи от развоя на събитията. Това са мерки, които сега са взети и не се знае какъв ще бъде отзвукът им в бъдеще”, обясни Олга от Санкт Петербург.

 

Макар и спокойни, българските хотелиери все пак са нащрек заради ситуацията в Русия. Пред бранша обаче стои друг проблем – хотелите отварят по-късно от обичайното заради липса на резервации.

 

Най-тежки за хотелиерите се оказват началото и краят на сезона, защото тогава броят на резервациите значително намалява.