Опасност от режим ще има, когато резервните мощности не са в състояние да осигурят електроснабдяването

Въпреки хладното лято, потреблението на ток е по-високо от миналата година. Данните са на електроенергийния системен оператор. Междувременно, новите управляващи предупредиха, че има опасност от режим на тока през зимата. Енергийни експерти обаче смятат, че това е спекулация.


За евентуален режим на тока заговори преди дни служебният вицепремиер Екатерина Захариева.


В градската градина в Русе попадаме на Юлияна и Кръстинка. Майката си спомня времената, когато във всеки дом е имало пакет свещи.


„Ние бяхме на акумулатори като няма ток. Никак не беше приятно”, спомня си Кръстинка.
Час-два без ток са неудобство, особено за семействата с деца.


„Немислимо е с малко дете. То трябва постоянно да се къпе, да има топла вода, да му се топли, да се храни”, обяснява Юлияна.


Опасност от режим на тока имало заради недостига на средства в електроразпределителните дружества. Финансовата дупка в енергийния сектор, според Захариева, възлизала на над 3 милиарда лева. ф


„Всички виждаме при какъв недостиг на средства за ремонт и поддръжка работят, както ЕСО, така и енергийните дружества”, казва енергийният експерт Иван Хиновски.


Според Хиновски за режим на тока е рано да се говори. Финансовата криза в сектора обаче заплашва родната енергийна система с аварии.


„Започват да настъпват аварии и откази в мрежата. Това все още го нямаме и Слава Богу”, допълва Хиновски.


Опасност от режим на тока ще има едва когато резервните мощности не са в състояние да осигурят електроснабдяването на потребителите. Режимът на тока засега остава само хипотеза, но поскъпването на електроенергията е почти задължително за съживяването на отрасъла.


Според експертите енергетиката може да излезе от финансовата дупка с радикални решения. Едно от тях - продажбата на активи на националната електрическа компания.

 


Повече по темата гледайте във видеото.