Има опасност плодовете за износ да залеят родните пазари

По-евтини плодове и зеленчуци ще има скоро и у нас. Причината са санкциите, които Путин наложи на Европейския съюз. Нашите производители се опасяват, че ако не могат да изнасят продукцията си в Русия, страни като Полша ще наводнят със стока българския пазар. Има ли алтернатива за нашите производители?


В Русия български производител на плодове ще продаде един килограм сини сливи срещу 90 стотинки. Заради санкциите на Путин обаче, той ще трябва да реализира цялата си продукция у нас. А тук, ще продаде същия този килограм срещу едва 40 стотинки. Освен това ще му се наложи да се изправи и срещу стоката, която идва от Полша и която се очаква сериозно да подбие цените му.


Работниците берат плодовете всеки ден. Годината е добра, а най-убедителната реклама ще чуете от самите берачи.


„Качествената слива се позвнава още по външия вид. Още като я видиш – ето ,мъхеста, хубава слива. Гледай, каква е слива! Такава слива няма! В момента тук е най-качествената слива”, казва Татяна, бригадир на берачите на сливи.


За берачите грижите свършват с обедната почивка. Но за собственика, проблемите тепърва предстоят. От 350 декара изкарва 700 тона продукция. По традиция – половината заминава за Русия. Не и тази година.


„Неприятна изненада, защото спряха пазара, спряха всякакъв вид търговия… Ние разчитахме много на Русия”, обяснява земеделският производител Стоян Стехов.


Така голяма част от плодовете ще отидат за ракия, а руски камион стои с дни на паркинга.
Неизвестността  тревожи и земеделците. Наш производител има сключен договор с руснаците за 10 милиона долара, какво ще стане с него – не е ясно. В същото време – конкуренцията не спи.


В момента вече на българския пазар влизат полски стоки, гръцки стоки, на много ниски цени”, твърди Мариана Милтенова от Националният съюз на градинарите в България.


Субсидиите им са в пъти по-големи. Затова и цените им са ниски.


„Дори да си продаде прасковите на 10 или 20 стотинки, той си е покрил разходите със субсидията, която е получил”, пояснява Мариана Милтенова.


Така за Стоян става все по-трудно да продаде стоката си на добра цена. А на нашия пазар по всичко личи, че тази година ще е трудно.


От Министерството на земеделието и храните обясниха, че страната ни ще настоява пред Европа всички преди и косвени щети за българските производители да бъдат компенсирани. В момента се работи за това износът за трети страни да бъде улеснен.


Повече по темата гледайте във видеото.