Лабораторни резултати показаха, че микроорганизмите в него са 60 пъти над нормата

Температурата, при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите, обаче съвсем не е такава. 

 

Само за час броя на микроорганизмите в прясното мляко могат да се удвоят, ако то е изложено на високи температури. Това обаче съвсем не притеснява някои търговци, които въпреки жегата, използват за витрина багажника на колите си.

 

Купуваме си мляко от багажника на двама производители и отиваме в лаборатория, където ще го изследват за общ брой микроорганизми и соматични клетки. Така ще видим какво е качеството на стоката и здравословното състояние на животните, от които е получено млякото, както и дали те са третирани с антибиотици.

 

Какви рискове крие млякото от пазара?Резултатите не се харесват на специалистите. Оказва се, че млякото не е годно за консумация, защото в едната от пробите боря на микроорганизмите е 60 пъти над нормата, а в другата 40 пъти. Два пъти над нормата пък са соматичните клетки, които показват какво е здравословното състояние на животното. Какви ще бъдат последствията зависи от организма на всеки човек. 

 

Според експертите е задължително такива продукти да не се купуват от нерегламентирани обекти. Дали да си купим, решаваме само ние.

 

Ако все пак държим да си купим домашно прясно мляко, експертите от Агенцията по безопасност на храните съветват да се обърнем към млекоматите, където млякото е от селектирани и контролирани ферми.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.