Според заможните българи подпомагането на образованието е най-добрата инвестиция в обществото ни

Щедър меценат за млади български учени. Високотехнологична българска фирма поема изцяло издръжката и участието в международни олимпиади на националната школа по физика, в която вече има много медалисти.


Тео, както го наричат всички негови ученици е известен с това, че обучава, заедно със своя екип златните деца на България. Младите физици вече имат десетки медали от световни надпревари и успяват в най-високотехнологичните фирми и престижни университети в света.


„Защото физиката за някой от теоретични дисциплини не е само молив хартия и глава, тук има и експеримент, който иска едни сериозни капиталовложения. ние създаваме не само знаещите, но и можещите хора, които умеят да приложат онази висока теория която се учи”, обяснява Теодоси Теодосиев.


Според бизнесмена, решил да поеме издръжката на школата, подпомагането на образованието е най-добрата инвестиция в обществото ни.


„Колкото по умни хора имаме, толкова повече висока принадена стойност имаме на продукта, и цялата икономика, която създаваме”, твърди бизнесменът Любомир Минчев.


И отново бизнесът говори за  промяна в образователната система.


Сред възпитаниците на Тео е и златното момиче на физиката, както наричат Катерина Найденова. Тя ще учи в Кембридж, но има своя мечта.


„Много искам да се върна в България, даже в Казанлък, въпреки, че това е някъкъв малък град и няма особенна реализация, но заради школата. Трябва да има някой, който да води школата”, обяснява Катерина Найденова.


Напливът за школата на Теодосиев е огромен. Местата са едва 90, а чакащите - 300.


„Всеки от тях ще стане един полезен човек, ... защото една държава се прави от силни хора, не може да се направи силна държава от социално слаби”, твърди Теодоси Теодосиев.


Скоро ще бъде създадена виртуална платформа „Тео общество“, чрез която да се осъществява обучение чрез интернет и мобилни приложения за младите независимо къде се намират.


Повече по темата гледайте във видеото.