Днес цената на минута е в пъти по-висока, отколкото в Европа

Евтини разговори по телефона на Балканите - това може да стане реалност от Нова година. Идеята е, когато пътуваме до съседните страни, да плащаме за мобилен разговор толкова, колкото и в Евросъюза. Сега, всичко това ни излиза солено - цената на минута роуминг от Черна Гора е пет пъти по-висока, отколкото в Европа, а интернет - 33 пъти по-скъп.

Още по темата

 

Петър Пазвански живее в благоевградското село Изгрев, но ако съди по телефона си, то къщата му се намира някъде в Македония. Селото е само на 4 км от центъра на Благоевград, но роумингът тук е задължителен: „Включва се и то доста често, така, като се съберем вкъщи с приятели и на повечето им идват смс-и – „Добре дошли в Македония”,” обяснява Петър.

 

А за „Добре дошъл” в Македония Борислав получава сметка от 200 лева. При това – само за няколко минути. От подобен късмет се оплакват не само българите.

 

Затова регулаторите на Балканите  са единодушни – роумингът трябва да е доста по-евтин. Предложението може да стане факт още от 1 януари. Не е нужна намесата нито на правителствата, нито на регулаторите, ако операторите пожелаят и подпишат двустранни търговски споразумения.

 

Сметката показва, че откакто Хърватия е част от ЕС, туристите са спестили милиони евро от мобилни разговори. Икономиката на всички държави в региона може само да спечели от намаляването на тези изкуствено създадени комуникационни бариери.

 

Дотогава обаче – добре е да знаем, че огромните сметки най-често се дължат на преноса на данни. За да не ни излезе солено, трябва да изключим всички опции за ползване на мобилен интернет.

 

Повече по темата ще научите от видеото.