Украйна, Русия и сепаратистите започват преговори по конфликта

Незабавно прекратяване на огъня в Украйна е целта на започващите днес преговори, обяви руският външен министър. Москва призова украинската армия да напусне позициите, от които може да навреди на цивилните граждани. Часове преди срещата в Минск украинският президент Петро Порошенко отново обвини Русия в открита и директна агресия.

Още по темата

 

Днес в беларуската столица трябва да започнат ключовите преговори между Украйна, Русия, сепаратистите и международни наблюдатели. Часове преди началото им, външният министър Сергей Лавров поиска да бъде договорено незабавно и безусловно прекратяване на огъня:

 

„Няма да има руска военна интервенция в Украйна. Ние сме за мирно решение на тази много сериозна криза, на тази трагедия”, заяви Лавров.

 

В навечерието на срещата на така наречената контактна група президентът Владимир Путин обяви, че въпросът за нова държава в Източна Украйна трябва да бъде обсъден, за да бъде изпълнена волята на гражданите.

 

„Русия не може да бъде безучастна, когато хората са убивани почти от упор. Дори не говоря за държавата, а за руския народ. Такава реакция е неизбежна, много хора имат роднини и приятели там и всичко е толкова взаимосвързано, че онези, които планират нещо на Запад или в други страни трябва да бъдат на една крачка напред в преценката на последствията от онова, което вършат”, предупреди Путин.

 

Само часове след изявлението му проруски сепаратисти обстрелваха с артилерия от брега украински боен кораб в Азовско море, който е потънал. Това е първият подобен инцидент в морето от началото на конфликта през април. Бунтовниците се опитват да превземат стратегическото пристанище Мариупол, а повече от 500 000 души вече са напуснали града.