Междувременно Обама обясни стратегията си за справяне с новата заплаха от "Ислямска държава"

Америка отбеляза 13-тата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. с възпоменателни церемонии в Ню Йорк и Вашингтон. Тогава четири самолета се забиха в двете кули-блзинаци на Световния търговски център в Ню Йорк, сградата на Пентагона и на поле край градчето Шенксвил в щата Пенсилвания.  

 

Смята се, че целта на този четвърти самолет е била Белия дом. И въпреки че САЩ успяха да убият лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен и на практика да разбият „Ал Кайда“, днес са изправени пред нова заплаха от терористи, за които експерти казват, че са много по-брутални и жестоки. 

Още по темата

 

Близките на жертвите прочетоха имената на близо 3000 души, които бяха убити при атентата, на церемония на мястото, където бяха кулите на Световния търговски център. Сега там се издига нов небостъргач, а под него – мемориал и музей. Церемонии има и в Пентагона, край градчето Шенксвил в Пенсилвания, както и в Белия дом. 

 

Само няколко часа по-рано американският президент се обърна към нацията, за да обясни стратегията си за справяне с новата заплаха от "Ислямска държава" - терористичната организация, виновна за обезглавяването на двамата американски журналисти и още много жестокост в Сирия и Ирак.

 

Барак Обама обяви, че въздушните удари срещу позиции на „Ислямска държава“ в Ирак ще продължат и ще бъдат разширени и в Сирия. САЩ ще въоръжат и обучат опозицията в Сирия, но няма да изпратят сухопътни войски в региона.

 

"Нашата цел е ясна - да разградим и в крайна сметка унищожим „Ислямска държава” чрез обширна и устойчива антитерористична стратегия”, заяви Барак Обама. 

 

Той заяви още, че не иска да бъде военен президент и въпреки широката подкрепа на американците за по-агресивни действия срещу „Ислямска държава“, Обама на няколко пъти подчерта, че не предвижда изпращането отново на американски войски в Ирак и Сирия. 

 

Малка част – 475 военни, ще се върнат в региона, но само за да осигурят разузнаване, обучение и логистична подкрепа за местните военни в битката им срещу "Ислямска държава".

 

Репортер: Ясен Дараков