Един от начините лечебните да запълнят дупката в бюджета си е свръххоспитализацията на пациенти

Пълна ревизия на парите за здраве от догодина обсъждаха лекарите и Здравната каса. Един от начините лечебните да запълнят дупката в бюджета си е свръххоспитализацията на пациенти.  

 

Може би има такива болници. Това е наложено от това, че касата не заплаща достатъчно и болниците са принудени да приемат такива пациенти да компенсират”, категоричен е д-р Христо Добрев от МБАЛ „Дева Мария” в Бургас.

 

Именно заради това трябва да се прецени кои пътеки могат да бъдат прехвърлени от болничната в извънболничната помощ. „В някои от клиничните пътеки има безобразия”, заяви зам.- министърът на финансите Кирил Ананиев. С годините средната им цена расте.

 

Има възможност пациентът да е хоспитализиран по по-скъпите пътеки, да видим защо се случва това - да се види само въпрос на финансиране ли е или наистина има медицински показатели за това”, заяви директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Медиците също са съгласни, че трябва да бъде направена ревизия.

 

Заместник-финансовия министър е категоричен, че актуализация на бюджета на касата трябва да има. От лекарския съюз пък ще настояват медицински дейности като анестезия и патоанатомия да се финансират напълно от Здравната каса.