Това ще струва на компанията между 10 и 15 милиона евро дневно

Едноседмична стачка на пилотите от "Ер Франс" парализира въздушния трафик. Хиляди пътници останаха на земята, тъй като по-малко от половината от самолетите на авиокомпанията са във въздуха. Полетите до София днес и утре са анулирани.


Пилотите протестират срещу опита на "Ер Франс" да преназначи част от тях в друга, нискотарифна авиокомпания, за да се справи с конкуренцията. Пътниците по целия свят бяха предупредени да сменят билетите си или да отложат пътуванията си.


„Смятам, че това не е голям проблем. "Ер Франс" ме предупреди няколко дни по-рано, така че бях наясно със ситуацията”, обясни Кристиано Кресци.


В случай на анулиран полет стойността на билетите ще бъде възстановявана изцяло или пътниците ще бъдат превозени по друг маршрут. От "Ер Франс" съветват клиентите си, да следят актуалната информация на сайтовете на компанията.


„Разбирам, но тежестта нося аз, особено с тези деца. Ако бях сам, нямаше да има проблем. Разбирам, че има стачка, те имат право да протестират, но е срамно, че засяга и нас. Какво да кажа на децата? Пропускат първия си учебен ден, а това не е хубаво. Въобще не е приятно”, обяви Росе Бласи.


Стачката ще струва на "Ер Франс" между 10 и 15 милиона евро дневно. Затова авиокомпанията допусна възможността за преговори с пилотите. Вероятно ще им бъдат предложени по-големи социални придобивки, ако се съгласят да работят за нискотарифния авиопревозвач.


"Ер Франс" обаче няма да се съгласи с искането на синдикатите договорите на преназначените пилоти да са със същите условия като тези, които останат да работят за компанията.