Стотици деца подкрепиха хората в пострадалите от наводненията райони

750 хиляди деца прекрачиха прага на българското училище, над 66 хиляди бяха първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на училището. От тях най-много са в София - около 10 хиляди. 119-о е училището рекордьор – то приема  близо 200 първокласници в седем паралелки.  
 
Стотици деца днес подкрепиха хората в пострадалите от наводненията райони. Десетки учители помолиха своите ученици да не носят цветя, а вместо това да дарят парите. Идеята тръгна от Шумен.
 
В 50 училища ремонтите продължават, но са взети всички мерки да не пречат на учебния процес. 
 
Днес водата в Мизия е символ и на успеха в училище
 
360 деца тръгват на училище днес в Мизия360 деца тръгнаха на училище днес в Мизия. От тях първокласници са 35 или с 10 деца по-малко от миналата година. След наводненията през август, в двете училища в града започнаха ударни ремонти, които може да продължат още месец. Въпреки това първият училищен звънец удари.
 
Семейство Иванови не са сигурни кое надделява в днешния 15-и септември - радостта от първия училищен звънец за две от децата им или притеснението дали ще успеят да купят всичко необходимо за учениците, след като всичко, с което разполага семейството е 120 лева детски надбавки и една пенсия. И майката, и бащата са без работа.
 
Припомняме ви, че в продължение на две седмици единственият достъп до училище "Цанко Церковски" беше с лодка. Сега първият етаж на сградата е в ремонт. Ремонтите текат в двете училища в Мизия, като се очаква да приключат до началото на отоплителния сезон.
 
Първи урок за децата: Бунт в пернишко село заради бежанци в училище 
 
На днешния 15-и септември цяла България заговори за първия учебен ден в Калище. Още преди да е бил първият учебен звънец, в основното училище в селото се проведе родителска среща. Родителите бяха единодушни - ако бежанците влязат в клас, ще отпишат децата си от училище. 
 
Калище скочи на бунт заради бежанци„Български не знаят. Докато свикнат, нашите деца няма да може нищо да научат. Освен това се носят слухове за заразни болести, изнасилвания и какви ли не други работи”, обосноваха се родителите. 
 
На тези опасения Ваня Кокорчева - началник на РИО Перник, отговори следното: 
 
„Колегите от Регионална здравна инспекция упражняват много стриктен контрол. Има медицинско лице в лагера. По отношение на българския език смятаме, че няма проблем. Това се случва на много места в други училища. Няма пречка ние да не бъдем съвременни.” 
 
Някои родители нямаха мнение преди родителската среща. Пред екипа ни обясниха, че не са запознати и че ще бъдат солидарни с позицията на другите родители. 
 
Българските деца в училището пък повтаряха думите на своите родители, доакто нежеланите деца ни уверяват на чист български, че искат да учат. В крайна сметка те не се явиха на първия учебен ден. По всяка вероятност семействата им ще бъдат преместени в София, а децата ще бъдат разпределени да учат в столични училища.
 
От сметището - на училище или историята на децата, които смениха боклука с класната стая 
 
Социални работници започнаха да дежурят на сметищетоДеца, чиито семейства преживяват от и на сметището край Пазарджишкото село Капитан Димитриево влязоха в час. За живота на боклука ви разказахме в рубриката "Пълен абсурд" миналата седмица. Последва реакцията на държавата и социални работници започнаха да дежурят на сметището, за да гарантират, че децата ще ходят на училище. От социалните служби се заканиха да останат, докато не върнат и последното дете в клас.
 
Социалните служби организираха и тържество в училището в село Алеко Константиново. На него дойдоха и децата, които наш екип засне да ровят в боклука. Техните родителите пък обещаха, че повече няма да ги водят на сметището. За децата, които редовно посещават училище, социалните служби обещават специални изненади и подаръци.
 
Повече за това как протече първият учебен ден в страната гледайте в обзорното видео.
 
Репортери: Мария Димитрова, Николай Василковски , Нина Димитрова и Румен Бахов