Това предвижда задълбочаване на политическите и икономическите отношения, но засега то ще остане по-скоро символично

Ново развитие на кризата в Украйна. Контролираните от бунтовниците райони в източната част на страната получиха самоуправление, а Киев подписа споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

 

Документът, който преди 10 месеца бившият президент Янукович отказа да подпише и това взриви Украйна, днес вече е факт. С голямо мнозинство Европарламентът ратифицира споразумението за асоцииране, а малко след това депутатите в Киев също го гласуваха. Документът предвижда задълбочаване на политическите и икономическите отношения между Киев и Брюксел, но засега символично.

 

Днешната ратификация е цивилизационен избор за Украйна. Ние поправяме грешка, станала преди 350 години. Украйна е Европа. Подписът на цяла Украйна стои под това споразумение”, каза министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк.

 

Въпреки статута на асоцииран член, прилагането на частта от споразумението за свободна търговия ще започне едва в края на 2015 година - като жест към Русия, която е против евроинтеграцията на Украйна.

 

По-рано днес, украинският парламент гласува закон, с който дава специален статут на някои райони от размирните Донецка и Луганска област. Депутатите гласуваха и амнистия за бунтовниците с изключение на отговорните за свалянето на малайзийския пътнически самолет през юли. След края на пленарния ден, депутатите бяха посрещнати от гневна тълпа. Един от народните представители дори беше изхвърлен в кофа за боклук. Протестиращите обвиниха депутатите, че "заради такива като тях измират братята им".