Следи се нивото и на Река Дунав в района на Ново село

Продължават валежите през целия ден. В Монтана властите източват язовир Огоста. Собствениците на домашни животни са предупредени да ги изведат от района. Мярката е превантивна, опасност от наводнения няма.


За днес е в сила оранжев код за опасно време. Предупреждението е за шест области от Западна България. За други 12 важи по-ниската степен - жълт код.


Стотици сигнали за наводнения и паднали дървета от проливните дъждове са подадени в „Гражданска защита” през изминалото денонощие. Засега обстановката е спокойна – няма бедстващи хора, нито сигнали за загинали или пострадали в  наводненията. През изминалото денонощие екипите на пожарната са отводнили 94 обекта в страната – основно дворове, мазета, улици и пътища.


„Най-тежка беше обстановката в област Пазарджик, където бяха извършени 43 отводнявания. По-тежка беше обстановката в град Съединение, където бяха отводнени три улици и над 70 двора. Тежка е обстановката и в село Кръстевич, община Хисаря, където е обявено бедствено положение”, обяви Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център.


Там хората се извеждат от преливната зона на язовир Герджика. Обезопасяват се и микроязовирите над село Красново, където също е обявено бедствено положение. Опасните реките в цялата страна се наблюдават.  


„Особено внимание се обръща на река Огоста, където се очаква повишение на водите. Има постове по цялото поречие на реката в общините на Монтана и Враца”, добави Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център.


Следи се нивото и на река Дунав в района на Ново село. В Столичната община най-тежко е било положението в селата Мрамор и Нови Искър, където са отводнявани къщи и улици. Общинските язовири се изпускат контролирано, а нивата им се наблюдават постоянно.

 

Повече по темата гледайте във видеото.