Ще се прави проверка на фините прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид

По традиция се очаква засилен трафик на изходите на столицата, поради големия брой желаещи да изкарат почивката извън големия град. А това е повод да проверим и какъв въздух дишаме.


Докато столичани почиват извън града, мобилни лаборатории на Агенцията по околна среда ще измерват качеството на въздуха в София в продължение на няколко денонощия – в последния работен ден и по време на почивката.


Целта е да се покаже каква промяна има в показателите, когато има нормално движение и когато се ограничи автомобилният трафик. Ще се правят измервания на основните замърсители на въздуха.


Предстои станцията да бъде монтирана в центъра на града. Поводът е Европейската седмица на мобилността и наближаващият ден без автомобили, в който ще направим чист ли е въздухът, който дишаме с и без автомобили.


На 19, 20, 22 и 23 септември на пл. „Алескандър I” мобилната станция на ИА „Околна среда” ще извърши 24-часови измервания на основните замърсители на въздуха - фини прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри.


Данните от замерванията ще бъдат публикувани на електронните страници на агенцията и на Столичната община.


Повече по темата гледайте във видеото.