Мерят чистотата на въздуха в дните без автомобили с мобилна станция

Започна голямото пътуване за празничния дълъг уикенд. Навсякъде има засилено полицейско присъствие.Традиционно, изходите на София сa натоварени. Ситуацията на „Ботевградско шосе” е тежка, защото ремонтът там все още не е приключил. Това допълнително затруднява движението, което и без това се задъхва.
 
Трафикът неизменно се отразява и на въздуха, който дишаме. Какво всъщност  дишаме в ден като днешния, в който има толкова много коли по пътищата? Отговорът на този въпрос ще бъде ясен съвсем скоро. Вече започна мерене на чистотата на въздуха - от днес, 19-и септември, до 23 септември мобилна станция ще събира данни за основните замърсители.
 
Кампанията се прави всяка година в рамките на Европейската седмица на мобилността. Целта е да се сравни замърсяването на въздуха в делничен ден и в Европейския ден без автомобили – 22-ри септември. 
 
Освен хилядите автомобили, много хора ще напуснат София за празниците с влак или автобус. От БДЖ пуснаха 9 хиляди допълнителни места за празниците. Извънредни автобуси засега няма, но фирмите имат готовност да осигурят допълни места ако се наложи. 
 
Мерките по пътищата ще се повтроят в понеделник, когато се очаква следпразничното завръщане.