Военният пилот Мариан ал Мансури ръководела първото въздушно нападение срещу ислямистите

Първата въздушна атака от страна на ОАЕ срещу „Ислямска държава” е била ръководена от жена. Mайор Мариам ал Мансури е и първият пилот от женски пол във военновъздушните сили на Обединените Арабски Емирства, предаде CNN.

 

Тя признава, че е мечтала да бъде пилот на изтребител още като завършила училище, но според правилника, тогава жени не са били допускани на такива позиции. Наложило се да изчака няколко години, за да може да постъпи в армията. „По онова време не беше позволено на жени да бъдат пилоти. Затова трябваше да чакам близо 10 години, за да вземат това решение”, споделя ал Мансури.

 

Тя твърди, че няма разлика между мъжете и жените когато стане дума за защитаване на страната си. „Ние сме в много разгорещен регион и трябва всеки гражданин да е готов. Разбира се, всички имат отговорност да защитават родината си, независимо дали са мъже, или жени. Когато дойде време за това, всички ще се включат”, допълва тя.

 

Посланикът на ОАЕ в САЩ Юсеф ал Отаиба коментира пред MSNBC, ал Мансури е напълно квалифициран боен пилот, затова мисията е била поверена на нея.