Кой е виновен за инцидента и ще има ли наказани?

Стабилизирано е състоянието на 10-годишната Ида, която падна от люлка вчера в „Докторската градина” в София. Кой е виновен за инцидента и ще има ли наказани? Какво се прави с опасните съоражения по принцип?


Виновните не са ясни все още. Тече разследване. За него се ползват записите на инцидента от видеокамерите, които са в близост до мястото. Те вече са предадени в полицията, люлката е демонтирана, а случаят се разследва.


В четвъртък следобед 10-годишната Ида пада от люлката тук, изпада в безсъзнание и е закарана в Пирогов. Тази детска площадка беше открита наскоро след основен ремонт.
На записите от видеокамерите се вижда, че на люлката е имало няколко деца, едно от които я залюлява по-силно и тогава тя се обръща. Така две момичета падат от нея.


„Според мен причината е първо многото деца, които са вътре на люлката, второто – това безобразно люляне на самата люлка, което не е нормално според мен”, обяснява майката на Ида Николета Еленкова.


„Санкции за фирмата производител би следвало да има, тогава когато се докаже, че това е производствен дефект”, обяснява Красимир Димитров от дирекция „Ред и сигурност” в Столична община.


Майката на детето - Николета, категорично обвинява общината за лошото състояние на люлката.


„По никакъв начин не мога да приема някой друг утре да попадне в тая стая, по същата причина и вдругиден пак, след като за един месец има поредица от инциденти. Или моето дете пак да се окаже тук – не. Не! Живели сме в чужбина, Ида е играла две години на подобни люлки и не е паднала нито веднъж”, разказва Николета.


Ида е в детската неврохирургия в „Пирогов” с комоцио, няма данни за фрактури на кости и ще остане под наблюдение. Състоянието й е стабилизирано, тя е контактна, няма главоболие, но не помни инцидента.


„Това, че не си спомня е нормално състояние. Амнезията е един от симптомите на претърпяна черепно-мозъчна травма. Катерушки, пързалки, люлки – това са ежедневие – колела. В огромният процент от инцидентите вината е на родителите – категорично. Аз ако имам власт, тези катерушки, които са по градинките, ще ги забраня директно. Няма по-голяма идиотия”, категоричен е Михаил Захариев, неврохирург в „Пирогов”.


Ако всичко е наред 10-годишната Ида ще бъде изписана от болницата другата седмица, а майка й се надява да не я е страх да се качи на люлка отново.


Повече по темата гледайте във видеото.