Димитър е първият очевидец на взрива в завода

Още по темата

„Държавата не си е свършила работата в Горни Лом”, категоричен е Димитър Димитров – баща на един от загиналите при взрива в завода за боеприпасите там. Димитър е чул взрива вчера следобед и се е обадил на телефон 112. Въпреки че са го призовавали да не влиза в завода, той го е направил на своя глава, за да потърси сина си. Така Димитър е първият очевидец на взрива в завода. 

 

„Аз чух тук, прибирах се от работа, карам един служебен микробус и чух в микробуса, че гръмна, спрях погледнах, видях нагоре облака и веднага си помислих, че това е взрив от завода, няма откъде. Аз съм първият човек, който е влязъл там и съм видял с моите очи какво има и какво няма. Да влязат да изгасят това, нямаше да има каквото говорят вторични взривове. Аз влизам от личен интерес първо, но ако имаше някой пострадал, който не ми е син, пак щях да помогна… Нямаше!”, сподели той. 

 

„Последния месец са взели 240 лева, който не вярва нека да провери… Нашите деца стоят без работа, синът ми почна работа на 24 години, поради тази причина. Ходи в Монтана, в София… Той е млад човек, има нужда от пари, има нужда да живее. То си го има като приказка, че бедността убива”, заключи бащата.

 

Две жени и 13 мъже са жертвите на експлозията в завода за боеприпаси в Горни Лом. Вече няма никаква надежда за оцелели. Главният прокурор пое разследването на инцидента в свои ръце. Утре е ден на национален траур. Взривът е бил неочаквано силен. Комисар Николай Николов, шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението", който беше на огледа на мястото на взрива, беше буквално потресен от гледката. Въпреки надеждите той е убеден, че няма как за има оцелели. 

 

По правило при такива инциденти, свързани с взривоопасни материали и опасност от пожар и нови експлозии, пожарникарите нямат право да влизат поне 24 часа след последния вторичен взрив.

 

Въпреки това, в нарушение на това правило, първите пожарникари, които идват снощи тук, все пак влизат в завода. Това, което виждат, ги ужасява и ги кара незабавно да се изтеглят и да отцепят района. Това всъщност спасява живота им, а може би и животите на много близки на работниците, които също са се притекли на мястото. Минути по-късно следва голям вторичен взрив.

 

Всичко по темата - във видеото!