Той е в много малки количества и се намира в кутиите за електрическо съпротивление

В трамваи и вагони на метрото в Брюксел е бил открит азбест - вещество, причиняващо рак, съобщават местни медии, цитирани от БТА.


Проблемните машини са създадени през 70-те години на миналия век във вече закрити местни заводи. От управата на дружеството за градски транспорт поясняват, че азбестът е в много малки количества и се намира в кутиите за електрическо съпротивление, които са постоянно затворени и пътниците нямат достъп до тях.


Предстоят допълнителни проверки, но ако се наложат ремонти на превозните средства, това би засегнало чувствително градския транспорт, тъй като въпросният модел метровагони е най-масово използваният в Брюксел.


През 90-те години на миналия век откриването на азбест в централата на Европейската комисия в града стана причина за дългогодишното затваряне на сградата и ремонт за близо един милиард евро. В периода от 1960 г. до 1980 г. азбестът бе широко използван в строителството в Европа заради звукоизолационните и огнеупорните му качества, съчетани с добра здравина.