Гледайте репортажа на Васил Иванов в „Разследване” днес от 19.30 ч. по Нова

Извършват ли се злоупотреби с държавни и европейски пари в община Неделино?  Журналистът Васил Иванов провери сигнал, че строителни работи в града се извършват само на документи, а частни фирми прибират парите.  Какво установи Иванов, ще разберем  в предаването „Разследване”  тази вечер  от 19.30 ч. по Нова.

Неделино е 4-хилядно градче дълбоко в Родопите. Там всеки втори е безработен, а 200 лева заплата е лукс. Това лято с държавни пари се ремонтира една от детските градини в града. 500 хиляди лева от онези 500 милиона, отпуснати от кабинета „Орешарски”.  Обявена е обществена поръчка и в нея странно фигурира и цялостна подмяна на дограмата. Странно, защото същата дограма е сменена преди 6 години с дарение на японското посолство.

Екипът на „Разследване” получава сигнал, че се готви злоупотреба - дограмата няма да бъде сменена, а само ще бъде фактурирана и платена на предварително ясна фирма. За да проверят дали това ще се случи, „Разследване” изпраща екип, който маркира дограмата. Сложени са знаци на места, които трудно се мият.  Няколко месеца по-късно частна фирма получава 40 хиляди лева за смяна на дограма. Тя е подменена по документи, за което общината и кметът  са платили. Дограмата обаче е същата. Доказват го белезите, които бяха поставени преди пет месеца. Единствената разлика от пролетта е, че дограмата е измита, а благодарствената табела за дарението на японския народ пред детската градина мистериозно е изчезнала.

Две седмици след разговора на екипа с кмета на Неделино Стоян Беширов в Нова телевизия бе получено писмо, в което той информира, че е назначил комисия от свои подчинени да проверят случая. Комисията излиза със заключение, че всичко е наред и двойно финансиране при ремонта на детската градина няма.

Цялото разследване на Васил Иванов как се правят ремонтите в Неделино, какъв служебен джип кара кметът на родопската община и в какъв замък живее - гледайте тази неделя в „Разследване” от 19.30 ч. по Нова.