Присъдата може да бъде обжалвана

Доживотен затвор получи Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

 

След три години разследване, експертизи и разпити на свидетели, делото на първа инстанция в Софийски градски съд приключи с присъда.

 

Яна Кръстева беше намерена мъртва на 9 юли 2011 година на поляна в Борисовата градина. Първоначално за смъртта ѝ беше арестуван клошарят Пламен Трифонов. Тогава Чеци избяга от България и се завърна едва след ареста на Пламен Трифонов. Година по-късно, през 2012-та, обвиненията срещу Трифонов бяха снети, а с такива се сдоби Николай Русинов.  Причината е, че ДНК експертиза доказа по безспорен начин, че косми от Русинов са намерени по трупа на Яна. 

 

Двамата се запознали вечерта преди смъртта на момичето в заведение в парка. Малко след 02:00 часа се усамотили и между тях е имало полов акт. 

 

Николай Русинов не отрича това, но заявява, че актът е бил доброволен. Салфетки с кръв от Яна и биологичен материал от Чеци доказват, че актът не е бил доброволен. Експерти са категорични, че Яна е починала при задушаване, в страшни мъки, като е осъзнавала какво ѝ причинява нейният насилник. 

 

Освен косми от Чеци обаче по трупа на младата жена са открити косми от още двама души, които към този етап не са установени. Затова обвинението е и срещу още двама неизвестни. 

 

„В крайна сметка общественото мнение на този етап е задоволено, постановен е един тежък осъдителен акт. Това се целеше от 2011 година. Този съдебен състав е притеснен”, заяви Иво Найденов, адвокат на Николай Русинов.

 

Защитата ще обжалва присъдата. 

 

Повече гледайте във видеото!