През следващите 10 години българите ще ползват все по-малко ток и все повече газ

През следващите 10 години българите ще ползват все по-малко ток. В същото време, цената ще продължи да расте. Това показва анализ на Лабораторията за управление на риска. 

 

Причините за това е, че населението ще намалява, а и ще предпочита да ползва все повече природен газ. 

 

Към момента едва 3% от домакинствата у нас са газифицирани. Целта е този процент да се увеличи 10 пъти и от 3 да стане 30%. Стратегия предвижда това да се случи до 2030 година. 

 

Експертите смятат, че това е трябвало да се случи преди няколко години и смятат, че от 2000-та до 2010-та е изгубено десетилетие. 

 

Изгубено, защото ако една трета от домакинствата бяха преминали навреме на газ, щяхме да харчим по-малко ток. Нямаше да ни трябват и толкова много централи. Така електричеството за битовите клиенти щеше да поевтинее с близо 15%, смятат експертите. А и въздухът щеше да е по-чист. 

 

„Населението би спестило, при една 30%-тна газификация 100  милиона евро от това, че не използва електрическа енергия, а природен газ. Този сценарий не се случи”, заяви Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. 

 

Според газовите доставчици, причината толкова малко българи да се насочват към синьото гориво, е нереално евтиният ток. За сравнение - в Европа, да готвиш и да се топлиш с природен газ излиза пет пъти по-евтино отколкото на ток. У нас съвсем не е така.

 

„Голямото предимство на природния газ е обстоятелството, че когато ние, крайните потребители, го използваме, използваме 90% от неговата енергийна стойност”, обясни Иван Иванов от Лаборатория за изследване на риска.  

 

Повече потребители ще доведат до по-ниски цени на синьото гориво. 

 

„В следващите няколко години, цената на природния газ ще бъде напълно конкурентна на цената на електроенергията”, смята още Иван Иванов. 

 

Причината е в повишаването на тока и очакваната диверсификация на доставките на природен газ . Според експертите съществена за ускоряването на битовата газификация ще е 2018.  Тогава изтича 6-годишният ни договор с „Газпром”, очакваме резултати от проучванията за природен газ в Черно море, а и по план трябва да са готови газовите връзки със съседните ни държави, които трябва да подсигурят синьо гориво от други страни, освен Русия.