Подменят настилките, бордюрите и осветлението, ще се возим на ретро трамвай

 

Емблематичната улица "Граф Игнатиев" става втората пешеходна зона в София след булевард "Витоша". Това предвижда проектът, който спечели конкурса за нов облик на столичния център. 

 

"Графа” ще се ремонтира преди да стане изцяло пешеходна улица, която ще се ползва и като велоалея. Книжният пазар на "Славейков" няма да е постоянно там, като освен търговията с книги, ще може да се организират и тематични събития. 

 

По време на ремонта ще се подменят и настилките, бордюрите и осветлението по улицата. Нов облик ще получат и трамваите, които ще се движат в пешеходната зона. Идеята на архитектите е да се возим на ретро трамвай. Това ще е в синхрон с цялостния облик на новия „Граф Игнатиев”, който ще пази и спомен от миналото. 

 

Улица "Цар Шишман" също ще бъде пешеходна през почивните дни. В останалото време ще се намали допустимата скорост за движение и ще се ограничи паркирането по нея. София има нужда от това, защото „се задъхва”, на мнение са столичани. 

 

Работата по проекта ще продължи до 3 години, когато тази част от центъра ще е придобила новия си облик.  

 

Конкурсите за третата зона ще започнат догодина и ще обхванат пл. "Ал. Батенберг", Градската градина пред Народния театър и бул. "Цар Освободител" до "Раковски". Сред идеите за идеалния център на града е автомобилите да се движат в тунел под жълтите павета, а отгоре да е само за пешеходци. Дали тази смела идея ще се случи обаче, предстои да видим.