Родни млекопроизводители не могат да издържат на натиска след като Русия спря вноса от ЕС

Европейски продукти на много ниски цени масово заливат родните магазини, след като Русия спря вноса на стоки от евросъюза. Родни млекопроизводители обаче не могат да издържат на натиска. Продукцията залежава и вече има затворени предприятия.

 

Евтино и вносно – звучи като мечтата на домакиня от близкото минало. Ако обаче днес излезем от магазина и се върнем обратно по пътя на българския кашкавал – настроението е особено тревожно.

 

„15% от европейското млечно производство е отивало за Русия. Само Германия изнасяше 60 000 тона сирена – това като цифра е за 4 години консумацията на България. Само за Германия говорим, а тя не беше най-големият износител”, казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

 

Всичко това сега се излива към общия европейски пазар, при това –на ниски цени. Най-сериозно е положението при жълтите сирена и кашкавала. „Кашкавалът е около 15-16 лева – българският, а вносните продукти има по 6,50-7 лева. На половин цена”, коментира Зоров.

 

Резултатът е като лавина по веригата – родната продукция застоява. И преработвателите са в стрес. От една от мандрите всеки ден излизат по 280 килограма сирене. Цената обаче няма как да падне под 8-9 лева. От преработвателя, натискът се предава на производителя – за по-ниски изкупни цени на млякото.

 

Издръжката на една крава струва на собственика 3500 лева на година. След като покрие разходите си с парите от млякото, това, което му остава, е 500 лева на животно.

 

Ако се стигне до поевтиняване на българското може да се стигне и до фалити. От бранша предлагат спешни мерки в помощ на българското –  експортна субсидия за продуктите ни по БДС, които да намират и все по-широко приложение в детските градини и училищата.