http://vbox7.com/play:5bf6cb7fdc

Всеки чуждестранен турист, който нощува в хотел у нас, ще се регистрира в електронна система за туристическа информация. Целта е да се повишат приходите в туризма, но и да се опази националната сигурност.

 

Идеята е всеки туристически обект у нас да регистрира гостите си. Информацията ще постъпва в електронната система и ще се обработва в реално време. Така властите у нас ще засичат пристигането на съмнителни лица от страни, в които има терористични клетки или пък се водят войни на религиозна основа.

 

 

„Когато самите лица по един или друг начин вече са регистрирани за подобен тип прояви и се види, че случайно три подобни лица, идвайки от различни места, се озовават на един и същи етаж на един и същи хотел – очевидно не са дошли да играят шах в България”, каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

 

Ще се следи и за хора, които идват от страни, застрашени от епидемии. „Превантивно ще бъдат предотвратени някои неща от гледна точка на това, което се случи в Бургас, заболяванията от Ебола и други проблемни туристи, които по този начин те ще бъдат проследявани на територията на цялата страна – кога, къде са пребивавали”, заяви Пантелей Мемцов от регионалната туристическа асоциация „Родопи”. 

 

Според експерти по сигурността обаче, ако се въведе такава система, тя трябва да се внедри секретно, а не публично. „Сега самият факт, че това е изнесено, ще доведе до това, че терористите или престъпниците да вземат предпазни мерки - чрез наемане на квартири, чрез отсядане в хотели чрез трети лица, подставени лица, фалшиви документи”, категоричен бе Пламен Василев.

 

Новата система е заложена като задължително изискване в закона за туризма. Временно създаването ѝ е замразено заради липса на средства. От икономическото министерство обаче ще настояват проектът да бъде завършен възможно най-скоро.