Информацията е на Новините на Нова, потвърди я и военният министър Велизар Шаламанов

 

Още по темата

Българи са в редиците на „Ислямска държава”. По информация на Нова телевизия сред 15-те хиляди чужденци под знамената на групировката има и поне 40 български граждани. 

 

Хиляди чужденци се бият на страната на джихадистите. По-страшното е, че голяма част от тези хора са европейци. Около 2000 души например са с британско гражданство. 1000 са се присъединили от Франция. Рамо до рамо с ислямистите се бият и около 500 руснаци. Според данните, събрани от разузнавателните служби по света, българите в схемата са около 10.

 

Чуждестранният легион на ислямистите крие големи рискове за сигурността в Европа.

 

„Мисленето им е твърде изкривено. За тях убийствата и насилието са начин на живот – думите са на бивш рейнджър, запознат добре с профила на терористите.

 

"Ислямска държава" е мощна машина за пари, която може да си позволи заплата за своя контингент от по няколко хиляди долара на човек. Подплатено с мощна верска пропаганда, това е убедително оръжие, с което крайните ислямисти привличат бойците като магнит.

 

„Това е организация, която акумулира огромни средства. От грабежи на културни ценности, продажба на петрол на черните пазари и отвличания, грабежи от банки”, обяснява Йордан Божилов от Софийският форум за сигурност.


А пътят към Близкия Изток минава през Балканите, дори през София. Ето какво споделя един от джихадистите в репортаж на кюрдски новинарски канал.


България също е в схемата. Над 40 българи се сражават за силите на "Ислямска държава", научи Нова телевизия. От ДАНС не потвърждават това, но обясняват, че проверяват българи, които пътуват към Сирия и Ирак. Военният министър Велизар Шаламанов разкри информация, получена от партньорските служби.


„Информация за такива случаи е постъпвала и това е много тревожно. Само това мога да кажа, но мисля, че е достатъчно”, твърди министърът на отбраната Велизар Шаламанов.


Чуждестранните бойци стават още по-опасни, когато се приберат на родна земя, където водени от верски подбуди, подготвят кървави атентати.


„Според мен България е реално застрашена от това да стане мишена, цел. Дори да се опитат да направят своя база тук. Мечта на ислямистите е да направят мюсюлмански род в сърцето на Европа. Ако решат да направят нещо в България, Бог да ни е на помощ”, смята Радион Попов, бивш военен разузнавач.


Чуждестранният легион на "Ислямска държава" главоломно нараства и според експертите по сигурността най-лошото тепърва предстои. България не е сред големите донори на жива сила за "Ислямска държава". Но пък страната ни е съвсем близо до конфликтния регион.


Повече по темата гледайте във видеото.