Лидерът на републиканците срещу всякакво едностранно действие относно нелегалната имиграция

Американският президент Барак Обама заяви готовност да работи в сътрудничество с републиканците, които спечелиха мнозинство в Конгреса на междинните избори вчера.

 

"Нямам търпение да работя с новия Конгрес, за да бъдат следващите две години колкото се може по-конструктивни", каза той на пресконференция в Белия дом, след като призна, че републиканците са прекарали една "хубава вечер" вчера, пише БГНЕС.

 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл предупреди Обама срещу всякакво едностранно действие от негова страна по въпроса за нелегалната имиграция, но в същото време подчерта, че има области за сътрудничество. 

 

Барак Обама от своя страна заяви през лятото по повод имиграцията, че ще действа с декрети, за да компенсира блокирането на имиграционната реформа в Конгреса. Мич Макконъл изброи законодателни области, в които може да има сътрудничество между вече доминирания от републиканците Конгрес и Белия дом.

 

Такива са фискалната реформа, ратифицирането на договори за свободна търговия, по които се преговаря с ЕС и с 11 азиатски страни. Той обаче спомена и сфери, където по-трудно би бил постигнат компромис, като например мерките за увеличение на петролния добив, енергийната независимост, изграждането на нефтопровод между Канада и Мексиканския залив.