9ключови приоритета си поставят ГЕРБ и РБ в областта на държавната администрация

Девет ключови приоритета си поставят ГЕРБ и Реформаторският блок в областта на държавната администрация. Въвеждане на електронното управление като основна платформа за модернизация на държавата е ключов фактор и неотменимо условие за успеха на секторните реформи, смятат те.

 

Подобряването на функционалността на държавната администрация ще се осъществи чрез повишаване на качеството на административните услуги, повишаване на ефективността и бързината, вътрешен контрол и превенция от корупция, както и въвеждане на срокове за извършването на всяка административна услуга.

 

Друг ключов приоритет е електронизиране на процесите на функциониране в публичните сектори като здравеопазване, образование, социална политика, правосъдие с цел оптимизация и качествено предоставяне на услуги за гражданите.

 

Предвижда се и постепенна промяна в структурата, функциите и състава на публичните администрации с цел оптимизиране на разходите и по-ефективно предоставяне на услуги за гражданите и бизнеса.

 

Цел е и намаляването на административните нива и процедури като средство за снижаване на корупционния натиск към гражданите и другите нива на управление.

 

Приоритет е и утвърждаване на конкурсното начало като основен принцип при постъпването в държавната администрация и усъвършенстване на годишната атестационна система.